O NAŠIM SAMOJEDIMA


svi.jpg Uzgojem samojeda započeli smo se baviti sasvim slučajno jer smo 1995. kupili kućnog ljubimca za našu kćerku Nikolinu.  Ta mala lutkica (Jolly-Dolly Eskimo)uskoro nam je svima ušla duboko pod kožu i na neki način usmjerila naš život u kinologiju.   Na nagovor prijatelja i starijih kinologa, počeli smo se pojavljivati na izložbama pasa. Kinolozi su govorili da je šteta ne pokazati tako kvalitetnog psa koji osim što lijepo izgleda ima u svojoj rodovnici i svjetske prvake.

Nakon nekoliko izložbi i odličnih rezultata ipak smo smanjili broj odlazaka na izložbe te počeli razmišljati o uzgoju. Glavni cilj nam je bio uzgojiti psa koji će biti od prvih koraka pripreman za izložbe. Na sreću to nam je uspjelo vrlo brzo jer su u prvom leglu bile samo dvije kujice. Bony je bila predodređena za izložbenog psa. Posebno nam je drago jer to su zamijetili i suci da je ona pas koji voli biti na izložbi. Vrlo brzo smo počeli s njom posjećivati izložbe tako da je vrlo brzo postala Mladi prvak Hrvatske. Kao petnaestomjesečnu kujicu počeli smo je izlagati u razredu zrelih te je odmah počela skupljati kandidature za hrvatskog i međunarodnog prvaka. Nakon toga je njezina izložbena karijera nastavljena do zatvaranja šampionata Hrvatske u razredu zrelih te titule Međunarodnog prvaka koju je dobila u starosti od 2 godine i 9 mjeseci. U međuvremenu između prve i zadnje titule za zatvaranje šampionata imala je i leglo, 6 krasnih štenaca od kojih je Nox-Poli Artemis ostala kod nas. Nakon što je dobila titulu Međunarodnog prvaka, Bony se nije pojavljivala na izložbama.

U drugom leglu Jolly-Dolly Eskimo je imala 6 štenaca. Ovaj puta smo ostavili jednog mužjaka i jednu ženku, Amora i Astru. Oni su trebali nastaviti izložbenu karijeru koju je imala Bony, ali zbog zauzetosti svojim poslovima nismo bili u mogućnosti posjećivati izložbe tako često kao prije. Ipak i Amor i Astra su osim Mladih prvaka Hrvatske i Prvaci Hrvatske u razredu zrelih, a Amor je svoju izložbenu karijeru okrunio titulom Europskog Prvaka u konkurenciji veterana na Eurodog show-u u Budimpešti 2008. godine

Iako od 2004. do 2007. godine zbog zauzetosti poslom nismo bili česti izlagači na izložbama, ni u to vrijeme nismo bili izvan kinologije.
U 2008. smo se vrlo uspješno vratili u hrvatske i izložbene ringove susjednih zemalja zahvaljujući još jednom izuzetnom psu iz našeg uzgoja, Nox-Poli Navaru, ali na žalost sve nade koje smo polagali u njega su nam se srušile kada je u starosti od svega 2,5 godine uginuo nakon jednog bezazlenog ujeda krpelja, svega dva tjedna nakon dobivenog CACIB-a i BOB-a na međunarodnoj izložbi u Italiji.
Kraj 2009. i početak 2010. godine je bilo jako teško vrijeme za nas, napustili su nas redom Bony , Astra, Artemis, Navaro .
No, život ide dalje, naših starih ćemo se sjećati, a dolaze novi ljubimci koji će ponavljati dobre rezultate i na taj način popularizirati ovu prekrasnu pasminu.
Nakon što smo izgubili Navara, bilo je vrijeme za novi početak, za traženje novog mužjaka ili ženke iz vlastitog uzgoja ili iz neke od najuspješnijih uzgajivačnica u svijetu.
Na kraju, imali smo sreće da već u leglu koje nam je 2009. dala Nox-Poli Sharon izaberemo jednu izuzetnu ženkicu Nox-Poli Florence koja će zajedno s bratom Nox-Poli Fonzijem vrlo brzo započeti uspješno predstavljanje naše uzgajivačnice po izložbama.
Osim sreće da smo uzgojili tako kvalitetne pse, već na početku godine smo dobili jednu izuzetnu ponudu i veliko povjerenje da budemo vlasnici psa iz jedne od najuspješnijih i najpoznatijih uzgajivačnice samojeda, Cabaka .
Tako je sredinom 2010. u naš dom iz Danske stigao Cabaka's Hailey of Robbie , mužjak koji je već nakon nekoliko izložbi dokazao da će biti nešto posebno, samojed kakav se do tada nije pojavio na našim prostorima. Hailey je postigao značajne uspjehe po hrvatskim i europskim ringovima, a danas su psi koji imaju u svojem rodovniku njegovo ime, redovito na pobjedničkim postoljima.

O NAMA


Mi živimo u  Đurđevcu, u Podravini.
U obitelji nas je troje: Snježana, Franjo i kćerka Nikolina koja živi u Zagrebu, ali uvijek pomogne kad treba pričuvati i nahraniti pse kada smo na izložbama.
Snježana je "mama" i osoba koja najviše brine za naše samojede, ona je uz njih od dolaska na svijet pa do njihovih odlazaka u nove domove ili do zadnjih trenutaka života naših samojeda.
Ona brine o njima, uvježbava ih, a u zadnje vrijeme i pojavljuje se s njima u izložbenim ringovima. Zahvaljujući njenom iskustvu i instinktu u odabiru štenaca, socijalizaciji i odgoju istih, oni vrlo brzo postižu jako dobre rezultate u izložbenim ringovima.
Franjo je većim dijelom godine zbog svojeg posla odvojen od doma. Svaki slobodni trenutak provodi sa samojedima, bilo doma ili vrlo često na izložbama bilo kao izlagač ili gledatelj.
Član je pasminskih klubova u Italiji (CIRN), Nordic kluba u Hrvatskoj i Kluba za polarne pasme Slovenije...
Sudac je za sve pasmine FCI grupe IV , V i VIII grupe sa licencom za suđenja na međunarodnim izložbama. Osim u Hrvatskoj, sudio je do sada u Australiji, Italiji, Finskoj, Norveškoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji...
Za rad na unapređenju i promicanju hrvatske kinologije odlikovan je 2008.Poveljom Hrvatskog Kinološkog Saveza te 2011. Srebrnom značkom Hrvatskog kinološkog saveza, a 2016. i Zlatnom značkom , no ta priznanja su rezultat i Snježaninog rada na uzgoju i ljubavi prema samojedima te se su i nagrade za njen rad i priznanja za uzgajivačnicu "Nox-Poli". Povelja HKS-a Zlatna i Srebrna značka HKS-a


Poveznica na dokument: Prvaci iz našeg uzgoja

ONI ŽIVE S NAMA
Ženke
Int.Ch; JCh-Hr; JCh-H; Ch-Hr; CH-Srb; Ch-Mne; Ch-H Nox-Poli Florence - "Flokica"
Već kao štene redovito se pojavljivala na pobjedničkim postoljima, to je nastavila i kad je odrasla. Najznačajniji su joj uspjesi da je kao mladi prvak, ušla u samu završnicu među 4 najljepša prvaka svih pasmina na izložbi Hrvatski prvak prvaka. Kao mlada ženka bila je i 4. na Euro Dog Show-u 2010., te 4. u razredu prvaka na Euro Dog Show-u 2011.
Pokazala se kao izuzetna ženka za uzgoj iako je imala samo dva legla iza nje je ostalo 16 prekrasnih štenaca od kojih su već tri ženke prikupile dovoljno kandidatura za Int.Ch. Sada kao veteranka, još je uvijek u izuzetnoj kondiciji i uskoro ćemo je viđati na izložbama u razredu veterana.
Int.Ch; Ch-Hr; CH-Srb; Ch-BiH Nox-Poli Amazing Ava - "Avica"
Ženka koja je nakon što je kupac iz Indonezije zbog privatnih razloga odustao od kupovine ipak ostala kod nas. Već prvim pojavljivanjem u ringu bila je zapažena od sudaca i danas je jedina ženka u našem izložbenom timu. Izuzetno pravilno građena, svojim osmjehom i pojavom vrlo lako osvaja titule i pobjeđuje konkurenciju, a posebno plijeni svojim kretanjem koje je naslijedila od svojeg oca Haileya.
Njeni potomci iz prvog legla postižu zapažene rezultate po europskim ringovima.

Int.Ch; Ch-Hr; Ch-Srb Nox-Poli Tammy - "Tammy"
Ženka iz našeg uzgoja porijeklom iz izuzetno kvalitetnih krvnih linija. Izlagana svega nekoliko puta, ali postigla je izuzetan uspjeh i na samo 4 međunarodne izložbe u 3 različite zemlje ispunila uvjete za Int.Ch. Prekrasne glave, izrazito bujne dlake, snažnog tijela ona je tip ženke koju bi svaki vlasnik samojeda poželio kao idealnu ženku.

JCh-Hr Madonna Due di Casa Kaly uvezena iz Italije iz jedne od najpoznatijih uzgajivačnica. Nakon osvajanja naslova Mladog prvaka Hrvatske u ljepoti nije više izlagana, ali je ostala u sjećanju mnogim ljubiteljima pasmine kao ženka prekrasne glave i izrazito bujne dlake. Danas, još uvijek prekrasna, uživa svoj "umirovljenički život" sa ostalim psima u našem dvorištu.


Mužjaci

Bobo BIS; Int.Ch; JCh-Hr; Hr-Ch; Ch-Srb; Ch-R; Ch-BG; Ch-Slo; Ch-BiH Nox-Poli Teddy - "Bobo"
Izuzetan mužjak u kojem su skupljene sve najbolje karakteristike njegovih roditelja: prekrasna glava, snažno tijelo, izvrsno kretanje, a iznad svega jedan izuzetni temperament. Bobo je danas jedan od najboljih mužjaka koji se sve rjeđe pojavljuje na hrvatskim izložbama, a izlažemo ga zadnjih godina s velikim uspjesima uglavnom u inozemstvu.
Willy JBISS; Int.Ch; Ch-Hr; Ch-Srb; Ch-Slo; Ch-BiH Nox-Poli Witty Wally - "Willy"
Mužjak iz našeg uzgoja. Izuzetno lijepe glave, snažnog tijela, izvrsnog kostura, izvanrednog kretanja i nevjerojatno stabilnog, izvrsnog temperamenta. Njegova izložbena karijera započela je na World Dog Show-u u SalzburguBest Puppy na World Dog Show 2012 te nastavljena na izložbama u Hrvatskoj i okolnim zemljama s velikim uspjehom.Izuzetno snažan, pravilno razvijen i lijepe glave, privlačio je pozornost svojom pojavom u ringu, a danas njegovi potomci nastavljaju njegove uspjehe.
One Ch-Srb; Ch-BiH; Ch-Hr Nox-Poli One - "One"
Mužjak iz našeg uzgoja. Od roditelja, Madonne i Willy-ja, naslijedio prekrasnu glavu i dlaku. Izlagan na izložbama u Hrvatskoj i Srbiji s velikim uspjehom. Izuzetan parnjak.
Hailey BISS, Int.Ch.; Multi JCH; Multi CH; JEuW2011 Cabaka's Hailey of Robbie
Mužjak uvezen iz Danske. Njegov pohod po izložbenim ringovima započeo je na najljepši mogući način, pobjedama od kojih je najvrednija ona na Europskoj izložbi u Celju 2010. gdje je bio najljepša beba izložbenog dana. Do 15 mjeseci starosti postao je Mladi prvak: Italije, Luxembourga, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore i Hrvatske; a uspjehe je nastavio i kasnije kao: prvak Hrvatske, Srbije i Mađarske, a najveći uspjeh ostvario je u Nizozemskoj 2011.osvajanjem titule Mladi prvak EuropeOni nas čekaj na drugoj strani Duginog mosta:


Bella Jolly-Dolly Eskimo (Bella)
11th August 1995 - 1st November 2002
Prva ženka koju smo kupili kao poklon za dijete, ali nas je uvela u kinologiju i dala nam naše prve šampione.
Sharon Ch-Hr Nox-Poli Sharon
23rd February 2006 - 5th August 2016
Kćerka trostrukog europskog prvaka, izuzetno kvalitetna ženka koja je dala trinaest višestrukih šampiona.
Navaro JCh-Hr Nox-Poli Navaro
10th November 2007 - 6th March 2010
mužjak iz našeg uzgoja koji nas je prerano napustio. Njegovi uspjesi u hrvatskim i stranim izložbenim ringovima nikoga nisu iznenadili jer je bio izuzetno lijep, nježan, a ipak pravi mužjak. Na žalost, s nešto više od dvije godine starosti nije preživio ujed krpelja. U kratkoj izložbenoj karijeri je pokazao puno, a još se više od njega očekivalo, no sudbina je htjela drugačije.

Bony Int.Ch, JCh-Hr, Ch-Hr Bony
23rd February 2006 - 5th August 2016
Prva ženka iz našeg uzgoja koja je pobjeđivala i po inozemnim ringovima. Prva naša ženka koja je postala Internacionalni prvak i to u izuzetno kratkom roku. Izložbena ženka koja je uživala na izložbama, u tome da se pokaže, prava manekenka.

Astra JCh-Hr, Ch-Hr Astra
3rd October 1998 - 4th January 2009
Astra napustila nas je u jedanaestoj godini života. Prva Ninina ljubimica.

Amor EuVW 2008, JCh-Hr, Ch-Hr Amor
3rd October 1998 - 21st October 2010
Amor je sigurno jedan od najuspješnijih, a po tituli europskog veteranskog prvaka i jedini, hrvatski samojed. Njegova prava izložbena karijera je započela tek u veteranskoj dobi kada je u konkurenciji veterana pobjeđivao na mnogo izložbi, a kao veteran znao je i pobjeđivati u pasminskom ringu puno mlađe pse i odnositi titule Pobjednik pasmine.

Artemis Nox-Poli Artemis
19th March 1999 - 24th May 2010
Artemis je izuzetna ženka za uzgoj. Jako umiljata i uvijek željna da bude što bliže rukama da je netko pomiluje, s pravom je nosila ime "Maza"
Dora Nox-Poli Dora
17th March 2005 - 14th February 2015
Po mnogo čemu izuzetno kvalitena, pravilno građena, a nadasve privržena i nježna.


Pupazzo JCh-Hr Pupazzo di neve di casa Kaly
11th October 2005 - 28th August 2017
Prekrasan "kućni pas" koji nije volio izložbe, ali je ipak postao Mladi hrvatski prvak. U kombinaciji sa Sharon dao je puno kvalitetnih potomaka. Njegovi potomci, šampioni: Navaro, Noble, Rynari Raiden... su ostavili zamjetan trag u izložbenim ringovima.ZA VIŠE INFORMACIJA I SLIKA O NAŠIM PSIMA SLIJEDITE OVAJ LINK NA DIO STRANICA NA ENGLESKOM

blue_lin.gif

© 2002 by NOX-POLI
Design by Franjo Kovačev