O NAŠIM SAMOJEDIMA


svi.jpg Uzgojem samojeda započeli smo se baviti sasvim slučajno jer smo 1995. kupili kućnog ljubimca za našu kćerku Nikolinu.  Ta mala lutkica (Jolly-Dolly Eskimo)uskoro nam je svima ušla duboko pod kožu i na neki način usmjerila naš život u kinologiju.   Na nagovor prijatelja i starijih kinologa, počeli smo se pojavljivati na izložbama pasa. Kinolozi su govorili da je šteta ne pokazati tako kvalitetnog psa koji osim što lijepo izgleda ima u svojoj rodovnici i svjetske prvake.
Na našu veliku žalost Bella nas je zauvijek napustila 01.11.2002.

Nakon nekoliko izložbi i odličnih rezultata ipak smo smanjili broj odlazaka na izložbe te počeli razmišljati o uzgoju. Glavni cilj nam je bio uzgojiti psa koji će biti od prvih koraka pripreman za izložbe. Na sreću to nam je uspjelo vrlo brzo jer su u prvom leglu bile samo dvije kujice. Bony je bila predodređena za izložbenog psa. Posebno nam je drago jer to su zamijetili i suci da je ona pas koji voli biti na izložbi. Vrlo brzo smo počeli s njom posjećivati izložbe tako da je vrlo brzo postala Mladi prvak Hrvatske. Kao petnaestomjesečnu kujicu počeli smo je izlagati u razredu zrelih te je odmah počela skupljati kandidature za hrvatskog i međunarodnog prvaka. Nakon toga je njezina izložbena karijera nastavljena do zatvaranja šampionata Hrvatske u razredu zrelih te titule Međunarodnog prvaka koju je dobila u starosti od 2 godine i 9 mjeseci. U međuvremenu između prve i zadnje titule za zatvaranje šampionata imala je i leglo, 6 krasnih štenaca od kojih je Nox-Poli Artemis ostala kod nas. Nakon što je dobila titulu Međunarodnog prvaka, Bony se nije pojavljivala na izložbama.

U drugom leglu Jolly-Dolly Eskimo je imala 6 štenaca. Ovaj puta smo ostavili jednog mužjaka i jednu ženku, Amora i Astru. Oni su trebali nastaviti izložbenu karijeru koju je imala Bony, ali zbog zauzetosti svojim poslovima nismo bili u mogućnosti posjećivati izložbe tako često kao prije. Ipak i Amor i Astra su osim Mladih prvaka Hrvatske i Prvaci Hrvatske u razredu zrelih, a Amor je svoju izložbenu karijeru okrunio titulom Europskog Prvaka u konkurenciji veterana na Eurodog show-u u Budimpešti 2008. godine

Iako od 2004. do 2007. godine zbog zauzetosti poslom nismo bili česti izlagači na izložbama, ni u to vrijeme nismo bili izvan kinologije.
U 2008. smo se vrlo uspješno vratili u hrvatske i izložbene ringove susjednih zemalja zahvaljujući još jednom izuzetnom psu iz našeg uzgoja, Nox-Poli Navaru, ali na žalost sve nade koje smo polagali u njega su nam se srušile kada je u starosti od svega 2,5 godine uginuo nakon jednog bezazlenog ujeda krpelja, svega dva tjedna nakon dobivenog CACIB-a i BOB-a na međunarodnoj izložbi u Italiji.
Kraj 2009. i početak 2010. godine je bilo jako teško vrijeme za nas, napustili su nas redom Bony , Astra, Artemis, Navaro .
No, život ide dalje, naših starih ćemo se sjećati, a dolaze novi ljubimci koji će ponavljati dobre rezultate i na taj način popularizirati ovu prekrasnu pasminu.
Nakon što smo izgubili Navara, bilo je vrijeme za novi početak, za traženje novog mužjaka ili ženke iz vlastitog uzgoja ili iz neke od najuspješnijih uzgajivačnica u svijetu.
Na kraju, imali smo sreće da već u leglu koje nam je 2009. dala Nox-Poli Sharon izaberemo jednu izuzetnu ženkicu Nox-Poli Florence koja će zajedno s bratom Nox-Poli Fonzijem vrlo brzo započeti uspješno predstavljanje naše uzgajivačnice po izložbama.
Osim sreće da smo uzgojili tako kvalitetne pse, već na početku godine smo dobili jednu izuzetnu ponudu i veliko povjerenje da budemo vlasnici psa iz jedne od najuspješnijih i najpoznatijih uzgajivačnice samojeda, Cabaka .
Tako je sredinom 2010. u naš dom iz Danske stigao Cabaka's Hailey of Robbie , mužjak koji je već nakon nekoliko izložbi dokazao da će biti nešto posebno, samojed kakav se do tada nije pojavio na našim prostorima.

O NAMA


Mi živimo u  Đurđevcu, u Podravini.
U obitelji nas je troje: Snježana, Franjo i kćerka Nikolina.
Snježana je "mama" i osoba koja najviše brine za naše samojede, ona je uz njih od dolaska na svijet pa do njihovih odlazaka u nove domove ili do zadnjih trenutaka života naših samojeda.
Ona brine o njima, uvježbava ih, a u zadnje vrijeme i pojavljuje se s njima u izložbenim ringovima. Zahvaljujući njenom iskustvu i instinktu u odabiru štenaca, socijalizaciji i odgoju istih, oni vrlo brzo postižu jako dobre rezultate u izložbenim ringovima.
Franjo je većim dijelom godine zbog svojeg posla odvojen od doma, već petnaestak godina radi u Italiji. Svaki slobodni trenutak provodi sa samojedima, bilo doma ili vrlo često na izložbama bilo kao izlagač ili gledatelj.
Član je pasminskih klubova u Italiji (CIRN), Nordic kluba u Hrvatskoj i Kluba za polarne pasme Slovenije te Kinološkog društva Đurđevac u kojem je šest godina bio tajnik društva, ali zbog obaveza na poslu više ne može obavljati tu dužnost.
Od 2009. je i sudac za sve pasmine FCI grupe IV i FCI grupe V sa licencom za suđenja na međunarodnim izložbama.
Franjo je 2008. dobio Povelju Hrvatskog Kinološkog Saveza te 2011. Srebrno priznanje Hrvatskog kinološkog saveza za rad na unapređenju i promicanju hrvatske kinologije, no ta priznanja su rezultat i Snježaninog rada na uzgoju i ljubavi prema samojedima te se su i nagrade za njen rad, priznanja za uzgajivačnicu "Nox-Poli". Povelja HKS-a Srebrno odlikovanje HKS-a


Poveznica na dokument: Prvaci iz našeg uzgoja

ONI ŽIVE S NAMA
Nox-Poli Tammy Mlada ženka našeg uzgoja porijeklom iz izuzetno kvalitetnih krvnih linija. Do sada je izlagana svega nekoliko puta, ali postigla je izuzetan uspjeh. Njeno vrijeme tek dolazi.

HR-JCH; H-JCH; CH-HR; CH-MNE; CH-SRB Nox-Poli Florence Sharonina kćerka , već kao štene redovito se pojavljivala na pobjedničkim postoljima.

JCh-Hr Madonna uvezena iz Italije iz jedne od najpoznatijih uzgajivačnica. Nakon osvajanja naslova Mladog prvaka Hrvatske u ljepoti nije više izlagana.

Ch-Hr Nox-Poli Sharon , kćerka trostrukog europskog prvaka, izuzetno kvalitetna ženka koja je do sad dala već jedanaest višestrukih šampiona.

Nox-Poli Dora izuzetno kvalitena, pravilno građena, a nadasve privržena.


Mužjaci
JCh-Hr; Hr-Ch; Ch-Srb; Ch-R Nox-Poli Teddy Najmlađi mužjak u našoj uzgajivačnici.
Izuzetan mužjak u kojem su skupljene sve najbolje stvari njegovih roditelja: prekrasna glava, snažno tijelo, izvrsno kretanje, a iznad svega jedan izuzetni temperament. Već danas jedan od najboljih mužjaka!
Hailey Multi JCH; Multi CH; JEuW2011Cabaka's Hailey of Robbie je najmlađi član, k nama je stigao iz Danske, zahvaljujući suradnji s jednom od najuspješnijih uzgajivačnica samojeda u svijetu Cabaka. Njegov pohod po izložbenim ringovima započeo je na najljepši mogući način, pobjedama od kojih je najvrednija ona na Europskoj izložbi u Celju gdje je bio najljepša beba izložbenog dana.
Do 15 mjeseci starosti postao je Mladi prvak: Italije, Luxembourga, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore i Hrvatske; a uspjehe je nastavio i kasnije kao: prvak Hrvatske, Srbije i Mađarske, a najveći uspjeh je ostvario osvajanjem titule
Mladog prvaka Europe u Nizozemskoj 2011.
JBISS; Int.Ch; Ch-Hr Nox-Poli Witty Wally je mužjak iz našeg uzgoja.
Izuzetno lijepe glave, snažnog tijela, izvrsnog kostura, izvanrednog kretanja i nevjerojatan temperament. Naša buduća zvijezda čije vrijeme dolazi, a što pokazuje i pobjedom i titulom Best Puppy na World Dog Show 2012 u Salzburgu

JCh-Hr Pupazzo di neve di casa Kaly prekrasan "kućni pas" ne voli izložbe, ali je ipak postao Mladi hrvatski prvak, ali u kombinaciji sa Sharon dao je puno kvalitetnih potomaka. Njegovi potomci, šampioni: Navaro, Noble, Rynari Raiden... su ostavili zamjetan trag u izložbenim ringovima.


Izuzetno nam je drago, i zahvalni smo vlasnicima štenaca iz našeg uzgoja koji izlažu svoje pse i postižu zapažene rezultate od kojih valja posebno istaknuti uspjeh Nox-Poli Fonzie-ja na CAC Koprivnica 2010. kada je u svojem prvom pojavljivanju u razredu mladih, postigao vrijednu pobjedu, bio je najljepši mladi pas izložbe, niz uspješnih izložbi je nastavio odličnom ocijenom na Eurodogshow-u te završio godinu osvajanjem titule Mladog prvaka Mađarske, a 2011. je započeo titulama Mladog prvaka Hrvatske te Prvaka Hrvatske u ljepoti. Izuzetno snažan, pravilno razvijen i lijepe glave, privlači pozornost svojom pojavom u ringu, a nadamo se da će i njegovi potomci nastaviti njegove uspjehe.
Oni nas čekaj na drugoj strani Duginog mosta:

JCh-Hr Nox-Poli Navaro mužjak iz našeg uzgoja koji nas je prerano napustio. Njegovi uspjesi u hrvatskim i stranim izložbenim ringovima nikoga nisu iznenadili jer je bio izuzetno lijep, nježan, a ipak pravi mužjak. Na žalost, s nešto više od dvije godine starosti nije preživio ujed krpelja. U kratkoj izložbenoj karijeri je pokazao puno, a još se više od njega očekivalo, no sudbina je htjela drugačije.

Jolly-Dolly Eskimo (Bella) prva ženka koju smo kupili kao poklon za dijete, ali nas je uvela u kinologiju i dala nam naše prve šampione.

Int.Ch, JCh-Hr, Ch-Hr Bony prva ženka iz našeg uzgoja koja je pobjeđivala i po inozemnim ringovima. Prva naša ženka koja je postala Internacionalni prvak i to u izuzetno kratkom roku. Izložbena ženka koja je uživala na izložbama, u tome da se pokaže, prava manekenka.

JCh-Hr, Ch-Hr Astra napustila nas je u jedanaestoj godini života. Prva Ninina ljubimica.

EuVW 2008, JCh-Hr, Ch-Hr Amor sigurno jedan od najuspješnijih, a po tituli europskog veteranskog prvaka i jedini, hrvatski samojed. Pogotovo jer je jedini samojed iz hrvatskog uzgoja koji ima tu titulu.

Nox-Poli Artemis nas je napustila u svojoj desetoj godini. Bila je izuzetna ženka za uzgoj. Jako umiljata i uvijek željna da bude što bliže rukama da je netko pomiluje, s pravom je nosila ime "Maza"
ZA VIŠE INFORMACIJA I SLIKA O NAŠIM PSIMA SLIJEDITE OVAJ LINK NA DIO STRANICA NA ENGLESKOM

Karakteristike naših samojeda :

- snažni psi i kuje koji su uvijek u okvirima standarda propisanoga za pasminu

- kod naših pasa do sada nije zabilježen ni jedan slučaj displazije (HD=0)

- kretanje naših pasa odaje njihovu harmoničnost i potpuno pravilnu građu

 

 

blue_lin.gif

© 2002 by NOX-POLI
Design by Franjo Kovačev