Grooming

Lijepa, čista dlaka koja se sjaji na suncu je jedna od karakteristika koju imaju samojedi. Dlaka može biti ili bijela ili žučkasta, ali čista i sjajna dlaka će uvijek imati svoj prepoznatljiv sjaj. Besprijekorno krzno ima blistav srebrnasti sjaj.
Vanjska dlaka je gruba i ravna, ne smije biti čupava, svilena ili valovita, a duža je nego u drugih arktičkih pasmina. Unutarnja dlaka tzv. poddlaka je gusta i mekana. Takva struktura dlake daje tom psu maksimalnu zaštitu od vanjskih utjecaja, a zahtijeva minimum brige. Iako bijelo, njegovo krzno uvijek izgleda vrlo čisto, a blato se nakon sušenja jednostavno iščetka. Vrlo gusta dvostruka dlaka traži redovito češljanje, posebno u proljeće i ljeti.
Ako Vašem psu dlaka postane prljava i zametena, utrošit ćete i nekoliko sati da je ponovo dovedete u red, a to će biti naporno i Vama i Vašem psu.

Štene treba dnevno češljati kako bi kvaliteta i sjaj njegove dlake došla do izražaja. Ako se već po dolasku u Vaš dom štene nauči na češljanje, umnogome ćete si olakšati posao u budućnosti. Započnite s češljanjem dok se još igrate s štenetom držeći ga na koljenima, a kako će ono rasti naučite ga na stol za češljanje. Ako štene naučite na češljanje dok je još malo, uživat ćete u češljanju i Vi i Vaš pas.

Idealno je ako Vašeg psa počešljate svaki dan, poslije šetnje, i tako iščešljate moguće ostatke blata, trave ili drugih nečistoća koje mogu oštetiti njegovu dlaku.
Bar jednom tjedno iščetkajte njegovu dlaku do kože.
Najbolji nači za češljanje je da jednom rukom poravnate dlaku, a drugom rukom češljem (češalj rijetkih, dugih zubaca) iščšljavajući od sebe razmrsite dlaku do kože. Tako ponavljajte dio po dio krzna, u slojevima, uz posebnu pažnju na uši, noge, a posebno na koljena jer to su mjesta gdje se najčešće dlaka zamrsi stvarajući čvorove koje je teško raščešljati i puno puta u takvim slučajevima pomažu samo škare. Za češljanje dlake na nogama, glavi i ušima koristite češljeve s gušćim kraćim zubcima. Trbuh i unutrašnja strana nogu su često puta jako osjetljivi te obratite pažnju da ne čupate dlaku. Kada završite češljanje na obje strane tijela, dlaku dobro iščetkajte kvalitetnom četkom (najbolje su četke od prirodne dlake) i to uvijek od repa prema glavi.
Kada završite češljanje sigurno će se Vaš pas protresti i tako će svaka dlaka "sjesti" na svoje mjesto.

Uobičajeno je da se samojed jednom ili dva puta godišnje linja. U tom slučaju cijeli postupak češljanja-četkanja će potrajati puno duže jer je potrebno iščešljati podlaku. Ako se ovo ne napravi, podlaka će se skupiti u velike "kvrge" koje će izgledati jako ružno. Linjanje potraje nekoliko tjedana, ali nakon toga se vrlo brzo primjećuje rast nove podlake. Kako bi se smanjilo vrijeme linjanja dobro je koristiti kvalitetnu hranu koja ubrzava rast dlake.
Iščešljana dlaka može se sakupljati i kasnije korisno upotrijebiti tako da se isprede u finu vunu.

Kada češljate Vašeg psa, dobro je vrijeme iskoristiti priliku i provjeriti njegove nokte. Većina pasa održava svoje nokte krečući se po asfaltu, betonu ili drugom tvrdom terenu, ali ako nokti "prerastu", treba ih odrezati. Škare za rezanje noktiju možete kupiti u većini prodavaonica za kućne ljubimce. Treba biti oprezan kod rezanja noktiju jer ako se previše odreže, izazvat ćete neugodno krvarenje.

Zube treba povremeno pregledati. S pregledom zuba započnite još kada je Vaš pas štene jer tako ćete ga naučiti na to što će Vam biti posebno važno ako psa vodite na izložbe. Vrlo često ako se pas hrani mekanom hranom na zubima se javljaju naslage koje se mogu otkloniti ili četkanjem ili puno jednostavnije ako psu dajete suhu hranu (uz dovoljno vode) ili tvrde kosti na kojima si pas sam očisti zube.
Redovitim češljanjem-četkanjem dlaka Vašeg psa će ostati čista i uredna, no ponekad je bez obzira na to psa potrebno okupati. Prije kupanja iščepljajte mrtvu dlaku. Za kupanje koristite šampone koji ne nadražuju kožu, a preporučljivo je koristiti specijalni šampon za bijelu dlaku. Povedite računa da uvijek dobro isperete šampon s Vašeg psa jer tako ćete spriječiti nadraživanje kože i loš utjecaj šampona na dlaku. Budite pažljivi kad perete glavu Vašeg psa kako bi spriječili ulaz šampona u oči i uši. Kada završite s kupanjem, ogrnite psa ručnikom i odnesite ga na mjesto gdje se može slobodno protresti jer inače će se on sam protresti kada ga izvadite iz vode. Za sušenje dlake možete koristiti sušač za kosu ako je Vaš pas naviknut na njegov zvuk. Kod sušenja pazite da mu ne spalite dlaku. Kada je dlaka suha, dobro je iščešljajte (od repa prema glavi).

Nakon uređivanja, Vaš će pas izgledati prekrasno, u šetnji će sigurno biti zapažen, a Vi ćete biti ponosni na svoj rad i svog psa.